Slová F. Sečku si na slávnostnej odpustovej omši vypočulo 500.000 ľudí

08.07.2012 Levoča

Levoča 8. júla (TASR) – Na Mariánskej hore vyvrcholila dnes slávnostnou odpustovou omšou tradičná Levočská púť. Slová celebranta, spišského diecézneho biskupa Františka Sečku si podľa moderátora púte Jozefa Lapšanského vypočulo asi 500.000 veriacich.
"Vo svojej homílií sa hlavný celebrant venoval súčasnému postaveniu rodiny na Slovensku s tým, že jej zdravie, rozvoj a na koniec duchovné zdravie celej spoločnosti môže závisieť aj od toho, do akej miery máme v úcte tradíciu, nielen cyrilo-metodskú, hoci je to jubilejný rok, ale aj mariánsku," priblížil Lapšanský. Sečka apeloval aj na to, aby sme život robili ľudskejší, žičlivejší a prajnejší a prekonali tak mnohé podoby krízy, ktoré sa ľudí v súčasnosti dotýkajú.
Celá púť sa uskutočnila podľa Lapšanského bez väčších problémov, hoci teplé počasie sa podpísalo pod niekoľko nevoľností. Už tradične sa na púti zúčastnilo množstvo pútnikov, nielen z východného Slovenska, dôkazom čoho bolo i množstvo stanov na kopci pod Mariánskou horou. "Nemali sme nejaké dramatické prípady, celá púť prebiehala v pokoji," dodal Lapšanský.
Na púti boli dnes prítomní aj hostia, okrem iných aj košický arcibiskup a metropolita Mons. Bernard Bober, ordinár Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov SR František Rábek, nitriansky pomocný biskup Marián Chovanec, spišský pomocný biskup Mons. Andrej Imrich a opát Ambróz Martin Štrbák.
Prví pútnici prišli na Mariánsku horu pri Levoči už v pondelok 2. júla na slávnosť Navštívenia Preblahoslavenej Panny Márie. Tisíce ďalších veriacich navštívilo spomínané pútnické miesto aj počas Sviatku svätého Cyrila a svätého Metoda vo štvrtok 5. júla. Najviac veriacich sa na púti zúčastnilo cez víkend. V sobotu večer si slová celebrujúceho levočského dekana Františka Dlugoša vypočulo okolo 200.000 veriacich.
Počiatky mariánskeho kultu siahajú až do 13. storočia. V roku 1247 tu bola postavená prvá kaplnka, ktorú dal neskôr opraviť levočský farár Henrich. Mariánsky sviatok Navštívenia Panny Márie sa spája s príchodom františkánov-minoritov do Levoče v roku 1311. Ľudia sem neprestávali chodiť ani počas reformácie, ale oživenie pútí nastalo až po rekatolizácii. Prvá veľká procesia a púť tu bola 2. júla 1671. Dva roky na to sa s pápežským povolením stal kostol Navštívenia Panny Márie miestom získania odpustkov. Význam tohto pútnického miesta neostal nepovšimnutý ani v Ríme. Pápež Ján Pavol II. povýšil kostol Navštívenia Panny Márie 26. januára 1984 na menšiu baziliku, baziliku minor. O 11 rokov neskôr, 3. júla 1995, sa tu konala za jeho prítomnosti zatiaľ najväčšia púť, na ktorej sa zúčastnilo vyše 650.000 ľudí.
 

Vyberte región